Leipzig – Bachs musikalske by

Denne sommer var det anden gang vi satte vores fødder i gaderne i Leipzig – og vi gør det gerne igen. Leipzig er den største by i delstaten Sachen i det tidligere DDR og har virkelig utroligt meget at byde på. Vi har ærligtalt kun set en lille brøkdel af byens mange tilbud.

 

 

 

 

St. Thomaskirche

  

St. Thomaskirche er én af Leipzigs centrale kirker og uanset religiøs overbevisning er den et besøg værd. Her i kirkerummet gik i en hvis Hr. Bach, nemlig Johan Sebastian Bach, hvor han i årene 1723-2750 var kantor for byens berømte drengekor, Thomaschor. Ja drengekoret har eksisteret siden år 1212 og er dermed én af Tyskalnds ældste drengekor. Siden 1950 har kirken været gravsted for Bach, hvis jordiske rester i anledningen af 200-året for sin død blev flyttet fra den ødelagte Johanniskiche til netop St. Thomaskirche.

 

  

Nicolaikirche

Vi var et smut forbi endnu en kirke – nemlig byens største kirke – Nikolaikirche. Med sine lidt mere end 850 år på bagen har kirken været igennem lidt af hvert. Mest kendt er kirken for de ugentlige bønner for fred, som startede tilbage i 1982. Det var faktisk herfra de fredelige mandagsdemonstrationer rettet mod DDR havde sit udspring. I startede samledes få personer hver mandag for at demonstrere for frihed, demokrati og et samlet Tyskland. Gennem tiden udviklede demonstrationerne sig og samlede en større og større menneskemængde. I efteråret 1989 var Nikolaikirche derfor det centrale udgangspunkt for den fredelige revolution som startede i DDR og som én af flere sammenfaldende begivenheder resulterede i Berlinmurens fald den 9. november 1989 og siden genforeningen af Tyskland den 3. oktober 1990. Det er stadig muligt at følge disse fredsbønner hver mandag kl. 17.

 

Ved siden af kirken ses en søjle i stil med søjlerne indeni kirken. Denne blev designet af kunsteren Andreas Stötzner og oprejst i 1999 som et mindesmærke for mandagsdemonstrationerne.

 

Leipzig er en enormt levende by. En intens universitetsby med masser af “leben”. Det er tydeligt, at byen rummer er en uddannelsesinstitution inden for musik på et højt plan. Der findes gademusikanter er på hvert eneste hjørne. Det er en fryd at lytte til primært klassisk musik af meget høj kvalitet, mens man slentrer afsted i mellem byens travle mennesker. Stop op, lyt og støt de musikstuderende. Det er såmænd ganske billige koncerter, der hver eneste dag udspiller sig for byens indbyggere og turister.

 

  

Auerbachs Keller

Melder sulten sig er Auerbachs Keller et besøg værd. Her serveres typiske egnsretter fra det saksiske køkken. Det er eftersigende Leipzigs mest berømte (og dertil næstældste) restaurant. Dette takket være Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), som igennem sin studietid (1765-1768) yndede at komme netop her. Kælderens vægge var dengang prydet med billeder udført omkring år 1625, hvor “troldmanden” Faust var portrætteret. Selvom Goethe allerede kendte skikkelsen Faust helt tilbage fra sin barndom gennem bl.a. dukketeater, var det måske netop her i denne kælder, han hentede sin inspiration til ét af tysk litteraturs største værker – nemlig Goethes “Faust”. Uden for kælderen ses dertil Faust og Mefisto i bronze – et værk der netop hylder restaurants berømthed og en af litteraturens største værker.

Nå ja og så skulle Goethe vist have sagt/skrevet (ifølge Auerbachs Kellers egen hjemmeside):

„Wer nach Leipzig zur Messe gereist,
Ohne auf Auerbachs Hof zu gehen,
Der schweige still, denn das beweist:
Er hat Leipzig nicht gesehn.“

 

Völkerschlachtdenkmal

Inden vi kørte ud af byen, tog vi et hurtigt smut forbi det enorme mindesmærke “Völkerschlachtdenkmal”, der står som et bombastisk monument til minde om de mange ofre fra et stort slag den 16. til 19. oktober 1813 ved Leipzig, hvor Rusland, Preusen, Østrig og Sverige vandt over Napoleon og hans allierede. Slaget kostede over 100.000 mennesker livet. Jeg vil ikke just kalde monumentet med sine 91 meter i højden og en vægt på 300.000 tons kønt – men det er tankevækkende at klatre de mange trin op i monumentet for at nyde den formidable udsigt over byen. Pludselig er et af historiens store slag ikke glemt, og vi fik tænkt på de utrolig mange ofre slaget for over 200 år siden kostede. Vi valgte ikke at bruge tid på udstillingen indendøre.

 

Et lille børnevenligt tip

Et lille – men stadigt vigtigt – tip til rejsende børnefamilier. Leipzig Zoo er bestemt et besøg værd. Vi var der for 3 år siden med to begejstrede piger trods silende regn. Særligt tropehuset – Gondwanaland – står klart i vores erindring.

 

Min viden blev hentet her:

Thomaskirche: www.de.wikipedia.org/wiki/Thomaskirche_(Leipzig)

Nikolaikirche: www.de.wikipedia.org/wiki/Nikolaikirche_(Leipzig)

Auerbachs Keller: www.auerbachs-keller-leipzig.de

Goethe: www.da.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe

Völkerschlachtdenkmal: www.de.wikipedia.org/wiki/Völkerschlachtdenkmal