Lutherstadt Wittenberg – Reformationsåret 2017

Lutherstadt Wittenberg – betegnes som reformationens vugge. Det var her (uden det er historisk dokumenteret) Martin Luther (1483-1546) den 31. oktober 1517 slog sine 95 teser op på porten til Slotskirken. Byen er et valfartssted. Her kommer dagligt året rundt mennesker fra hele verdenen – ikke mindst dette år (2017), som netop er 500-året for reformationen.

Vi besøgte byen en smuk dag i august, og selv om vi kunne have vores bange anelser, var byen på ingen måde overrendt. Der var masser af plads – også til os og nogle få bus-turister fra Japan. Vi trak gennemsnitsalderen væsentligt ned – og vi så ikke rigtig andre børnefamilier i byen.

 

Første stop var turistbureauet, hvor vi fik udleveret bykort med en indtegnet “point of interest-rute”. Straks herefter begav vi os afsted. Turen gik i retningen af Lutherhaus, der først fungerede som Augustinerkloster og siden bolig for Martin Luther og familie. Luther boede her som munk fra 1508 og fremefter. I løbet af reformationen blev klosteret opløst og i 1532 fik Luther skænket klosteret som sin private bolig i Wittenberg. Her boede han med sin hustru nonnen (eller i hvert fald tidligere nonne) Katharina von Bora og sine børn. Dertil rummede boligen også niecer, nevøer, studenter, tjenestefolk og gæster.

I dag er Luthers bolig det største reformationshistoriske museum i verden. En permanent udstilling fortæller Martin Luthers liv og arbejde. Et godt tip er at købe den lille folder på dansk (pris i 2017 var 2 EUR) ,og så er det bare at gå på “skattejagt” og finde de udstillingsgenstande, der er nærmere beskrevet i folderen.

 

Næste stop på vores rundtur i Wittenberg var “Stadtkirche St. Marien”. Byens ældste bygning. Det var herfra Luther forkyndte reformationen. Særligt seværdig er kirkens prædikestol, som er bevaret den dag i dag. Det var herfra Luther gennem 30 år fortolkede biblen på et sprog, der var til at forstå – nemlig tysk.

  

Wittenberg er en hyggelig by. Bybilledet præges af den ene smukke renæssancebygning efter den anden. En hyggelig kanal omkranset af et smukt rækværk med typisk tyske blomsterkasser, hvori der er plantet massevis af pelargonier og andet grønt, løber stille og roligt langs byens hovedfærdselsårer (ikke biltrafik men fodgængere). Jo det er ren idyl at slentre rundt i byen.

Sidste stop på vores tur rundt i Wittenberg var slotskirken. Stor og majestætisk troner den højt over byens tage. Det var her Luther (i følge traditionen) den 31. oktober 1517 naglede sine 95 teser på kirkens port og dermed startede reformationen. Hermed blev der sat gang i en bevægelse af enorme dimensioner. En bevægelse der ændrede verdens historie og satte en ny kurs for kirken. Den originale port nedbrændte i 1700-tallet (så vidt jeg husker. Hæng mig ikke op på det). I ses dag en enorm kobberport, hvorpå de mange teser står skrevet.

Inde i kirken findes Luthers sidste hvilested og ligeledes er Luthers ven og med-reformator Philipp Melanchthon (1497-1560) begravet i kirken.

  

Når man nu er i Wittenberg, så gå på ingen måde glip af det, der en gang var en ganske almindelig, firkantet og praktisk skolebygning. Den berømte arkitekt Friedensreich Hundertwasser ændrede bygningens udseende i en sådan grad, at det i dag må siges at være et skønt og kreativt læringsmiljø. Hundertwasserschule Wittenberg er et visit værd. Gå en tur i området omkring skolen. Kom dog ikke i skoletiden. I det tidsrum er skolen forbeholdt eleverne. Det er muligt at komme på rundvisninger.

  

Min viden er hentet her:

www.lutherstadt-wittenberg.de

www.lutherdansk.dk