Mainz – et møde med Gutenberg og Chagal

Mainz – delstatshovedstad for Rheinland Pfalz – ligger hyggeligt ved breden af Rhinen. Her er en der en ualmindelig skøn stemning med masser af livsglæde. Universitetstuderende, historieinteresserede, vinelskere og mange mange flere myldrer rundt i gaderne og nyder godt af byens mange forskellige tilbud.

Når man nu er i Mainz, er det ikke til at komme uden om byens majestætiske Domkirke, Dom St. Martin. Eller retter sagt: selvfølgelig kan man komme uden om den, men den er svær at overse, idet den troner stolt over byens tage. Kirken er typisk romansk og særligt karakteristisk er det ottekantede kirketårn. Opførelsen af det imponerende bygningsværk begyndte helt tilbage i år 975 med Peterskirken i Rom som forbillede. Kirken har gennem historien absolut ikke været uden betydning. Nok nærmere bestemt én af de vigtigste Domkirker i Tyskland. Her har der bl.a. fundet hele syv kongekroninger sted.

  

Længe før jeg, min familie og millioner af lokale “Mainzere” og turister satte deres fødder i Mainz’s hyggelige gader, gik her en person hvis fodspor er ENORME. Nemlig Johann Gutenberg (ca. 1400 – 1468). Det var ikke fordi han havde store fødder, men mere fordi han med sin opfindelse af trykkekunsten i den vestlige verden (I Kina var trykkekunsten for længst opfundet, men det vidste Gutenberg eller andre på det europæiske kontinent vist ikke) sætte sit præg på verdenshistorien. Og lige på anden side af byens domkirke findes Gutenberg Museet, der netop fortæller historien om byens store personlighed samt sætter museumsgæsten ind i trykkekunsten. Det her er et slaraffenland, hvis man elsker ældgamle bøger. I mørke rum, bag tykke glas findes Gutenbergs bibel og en masse andre originale bog-trykte bøger.

  

Der må ikke tages billeder på museet. Forståeligt nok, når man tænker på de mange uvurderlige skatte museet rummer. Der må dog til gengæld gerne knipses løs under demonstrationerne af en trykpresse. Én gang i timen i museets åbningstid fortæller kyndige bogtrykkere om bogtrykkerkunsten og ikke mindst demonstrerer, hvordan sådan en bogtrykker virker. Med Gutenbergs opfindelse af bogtrykkekunsten kunne man trykke hurtigere, billigere og større mængder end hidtil, hvor skrifter og bøger tidligere var håndskrevne. Nye tanker og nye ideer kunne således udbredes meget hurtigere end tidligere. Det var meget heldigt for Martin Luther (1483-1546) og udbredelsen af Reformationen.

Udenfor museet emmer det også af et bogtrykker-liv. Her er til tider antikvariske boghandlere, der sælger alverdens bøger. Jeg selv har her hvervet mig en lille bog fra DDR til børn, der forklarer, hvorfor faderen i familien må berede sig på krig. Dertil workshops i bogtrykkerkunst samt andre ligende indslag. Ved siden af museet findes endog et lille værksted, hvor man kan selv prøve kræfter med at trykke plakater, navneskilte med mere. Desværre kom vi forbi ved lukketid. Men spændende så det ud.

    

Vi fortsatte i slentretempo lidt væk fra byens pulserende liv ad små hyggelige veje op til endnu en kirke. Denne gang St. Stephans Dom, som mest af alt er kendt for sin karakteristiske udsmykning af kunstneren Marc Chagal (1887-1985). I samme sekund vi trådte ind i kirkerummet overvældedes vi af det kraftige blå lys, som kirkens mange glasmosaik-vinduer gav. Marc Chagal arbejdede på kirkens udsmykning fra 1978 (her blev første vindue indsat) og frem til 1985, hvor det sidste vindue (nr. 9), kort før sin død i en alder af 97, blev sat i. Trods Chagals død fortsatte arbejde med udsmykningen af kirken. Det blev Chagals kollega og gode ven gennem 28 år Charles Marc (1923-2006), der videreførte udsmykningsprojektet med yderligere 19 vinduer. I dag er kirken et yndet turistmål med over 200.000 årlige gæster. Forståeligt nok. Kirken er flot, anderledes og bestemt et besøg værd – og dertil gratis at komme ind samt fotografering tilladt.

Efter en dejlig dag i Mainz vendte vi trætte og mætte på spændende oplevelse hjem til vores egen lille bolig på toppen af bakken, midt i skoven.

 

Se mere her:

www.mainz.de

www.gutenberg-museum.de

www.st-stephan-mainz.bistummainz.de

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *