Hambacher Schloss – det tyske demokratis vugge

Sidste stop på vores én-dags-tur langs Deutsche Weinstrasse blev Hambacher Schloss. Det var sidst på dagen, og vi ankom kort før lukketid. Det betød, at det kun blev en tur rundt omkring slottets arealer og ikke tur gennem slottets sale – Det har vi til gode en anden dag :0)

Hambacher Slot har en ganske særlig betydning for Tyskland. Det er særligt datoen den 27. maj 1832, der er stor betydning for slottet og sådan set også for Tyskland. Netop på denne dag samledes ca. 30.000 til Hambacherfestival med krav om borgerlige rettigheder, mere tolerance hvad angår religion og et ønske om en samlet tysk enhed. Disse frihedstanker kommer ikke ud af det blå. De er helt klart inspireret af den franske revolution og slagordene: Frihed, Lighed og Broderskab. Dette skal også ses i lyset af, at området var under fransk herredømme i perioden 1797 til 1815. Med kravene om frihed og tysk enhed blev Hambachfestivalen symbolet på fødslen af ​​det tyske demokrati. Hambacher Schloss kaldes endda det tyske demokratis vugge.

   

Det tyske flag

I forbindelse med denne festival på slottet blev det sorte, røde og gyldne flag hejst for første gang. Dette som et symbol på den tyske enhed. Det tyske flag blev en realitet. Et flag der på godt og bestemt også ondt har været symbolet på det tyske rige gennem en lang historie med bl.a. verdenskrige og splittelse af landet. Det tyske flag har ikke haft den festlige og folkelige betydning for tyskere som flagene i skandinavien har tradition for at have – lige indtil Tyskland var værter for VM i fodbold i 2006. Her blev flaget brugt lystigt.  Mine egne erfaringer hernede i Tyskland er, at flaget netop ikke bliver brugt i samme omfang som Dannebrog i Danmark. Det er bl.a. svært at købe små tyske pynteflag og jeg har endnu ikke set et tysk flag i en lagkage eller lignende. Der står heller ikke mange flagstænger i de private haver eller der sættes ikke flag i potteplanterne, når der er børnefødselsdag i huset. Det er ikke sådan tyskerne bruger deres flag. Derimod er flaget flittigt brug, når det gælder fodbold. Vi har boet hernede under fodbold VM i 2014 (Tyskland vandt forøvrigt) og fodbold EM i 2016. Butikkerne hernede bugner med tyske flag, når der er fodbold i sigte. Bilerne pyntes både ude og inde – og ja her i vores by havde vi endda en taxachauffør iklædt tætsiddende dragt (der også dækkede ansigtet) forestillende det tyske flag. Fodbold samler i den grad tyskerne. Fodbold giver anledning til at kippe med flaget.

Men hele den historie om Hambacherfestivalen og det tyske flag har vi til gode, og vi håber på, at vi en dag kan komme forbi og se udstillingen Hinauf, hinauf zum Schloss.

 

 

Min viden er hentet her:

www.hambacher-schloss.de

www.germany.travel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *