Wartburg – på sporet af Luther

Vi drog fra Mittelfranken nordpå til Thüringen. Farvel til bondegård med haflingerne og de friskhentede æg til morgenmaden. Goddag til skov, mere varmt vejr, borge, musik, vildkatte og nye tyske eventyr.

Første nye tyske eventyr blev borgen Wartburg, som troner majestætisk over den tidligere østtyske by Eisenach. Borgen blev i 1067 grundlagt af Ludwig dem Springer og kom i 1999 på UNESCOs verdenkulturarvliste. Bygningen er imponerende. Ligeså imponerende er listen over historiske berømtheder, der har resideret eller besøgt borgen. Her kan bl.a. nævnes Luther, Wagner (skrev operaen Tannhäuser her) og Goethe. H.C Andersen har også eftersigende besøgt borgen og særligt eventyret “Pebersvendens Nathue” er fra dette området. H.C Andersen har dog afslået overnatning på stedet.

thumb_img_9216_1024 thumb_img_9206_1024 thumb_img_9197_1024

På vej op til borgen mødte vi tilfældigvis Luther. Han havde lynende travlt og knap tid til at hilse. Det var nemlig på Wartburg, at Luther søgte eksil under Reformationen. Her oversatte han Det Nye Testamente i periode 1521-1522. Så klart han havde travlt. På Wartburg kan man se Luthers værelse samt en særudstilling om ham. 2017 bliver et travlt år for Wartburg og en masse andre destinationer i Tyskland, der berører Reformationen og Martin Luther. For næste år er nemlig 500året for Reformationen (1517).

thumb_img_9145_1024 thumb_img_9146_1024

Vores besøg på Wartburg blev en sletretur rundt i området. Vi sprang over selve museeumsdelen og nød egentligt de omkringliggende arealer. Borgen er imponerende og der er masser at se på på turen derop og ved selve borgen.

Der kan ikke køres helt op til borgen, men der kører shuttlebus derop. Børn kan i sommersæsonen også tage turen derop på æselryg. Vi valgte bentøjet og traskede gladeligt op mod toppen.

thumb_img_9150_1024 thumb_img_9148_1024 thumb_img_9159_1024

Vi kravlede også op i borgens tårn, og selvom vejret var gråt (men stadig meget varmt) kunne vi se langt ud over Thüringer Wald. Dertil et kig ind i riddernes datidige wellness-afdeling. Riddere var egentligt ikke særlig hygiejnisk anlagt, men under korstogene i mellemøsten tog de renligheden med sig retur og fik anlagt det dejligste bad på borgen.

thumb_img_9161_1024 thumb_img_9191_1024 thumb_img_9198_1024

Se mere hos Die Wartburg og VisitThüringen samt den danske side Germany.Travel

Ikke langt fra Wartburg ligger Automobilmuseum, der har den legendariske DDR-bil Wartburg som omdrejningspunkt – en bil, der er opkaldt efter den nærliggende borg. Vi kom ikke forbi stedet.

3 comments

 • Hejsa.
  Kiggede lige på din meget fine blog, da jeg selv er ejer af en rejsehjemmeside, der også bringer oplevelser fra mange steder i Tyskland. Er lige nu ved at lægge en tur fra Erfurt med besøg på borgen Wartburg, og stødte der på din side. Jeg lægger et link ind på min rejsebeskrivelse til din side,hvis det er ok med dig.
  Venlig hilsen
  Ove.

  • Sofie B

   Hej Ove,

   Tusind tak for linket. Det er en rigtig spændende hjemmeside du har – og sikke flotte billeder. Jeg vil bestemt kigge med hos dig – og hente inspiration til vores næste ture.
   Mange hilsner

   Sofie B.