Bamberg – uforstyrret charme i Franken

Bamberg – også kaldet “Fränkisches” Rom eller med danske ord “Rom i Franken”, har sine paralleller til Italiens hovedstad. Det er ikke ligefrem, at byen er særlig romersk eller antik i sit udryk. Næ, det handler mere om, at byen er, lige som Rom, bygget på syv høje. Dertil har byen gennem århundrede været  bispe- og kejserby. Faktisk anså Kejser Heinrich II (973/78 – 1024) Bamberg som et modstykke til Rom og heraf stammer navnet. Bamberg er ikke Rom, men byen har uden tvivl sin egen charme med en utrolig smuk og historisk bymidte. Det er ikke uden grund, at hele byens “Altstadt” er med på UNESCOs verdensarvliste.

thumb_img_8940_1024 thumb_img_8947_1024  thumb_img_8955_1024

Særligt kendt er byens gotiske rådhus, der ligger midt i floden Regnitz på en kunstig anlagt ø. Rådhuset er utroligt rigt dekoreret af kunstneren Michael Küchel i perioden fra 1744-1756 med flotte vægmalerier. Bemærk især den lille kerub, hvis ben ikke kun er tegnet på væggen, men formet således den træder ud af selve husmuren. (Jeg har desværre ikke et billede af den eller rådhusets flotte dekorationer).

På én af byens syv høje troner den kejserlige Domkirke – Bamberger Dom, der med sine fire tårne er ganske tydelig overalt i byen. Inden for i kirken er særligt Bamberger Reiter et enkelt stykke kunstværk, der er fyldt med mystik, da man hverken kender kunstneren bag værket eller kongen/ridderen på hesten. Bamberger Dom er også gravplads for Pave Clemens II (død i 1047) – den eneste gravplads for en pave nord for alperne.

thumb_img_8895_1024 thumb_img_8892_1024 thumb_img_8915_1024

Ved domkirkepladsen findes også (eftersigende ganske pragtfulde) Neue Residenz bygget  i barokstil, som husede Bambergs prinsebiskopper fra 1703 til 1802. Det skulle være en helt og aldeles fantastisk oplevelse at komme herind. Det missede vi. Tildels havde vi trætte og tørstige børn – men mest af alt fordi vi på denne tur havde vores ældre labrador med. Vi var ikke oplagte til at tage turen på skift.

Bamberg blev et varmt visit. 38 grader og høj sol. Det var måske ikke lige et optimalt by-ferie-vejr, men vi klagede bestemt ikke. Bamberg er uden tvivl blandt vores favorit byer i Tyskland – og det blev uden tvivl sommerens skønneste by-tur. Byen oser af charme og emmer af kreativitet. Her er masser af kunsthåndværkere, antikvariater, specialbutikker og lækre caféer, som giver byen et skønt og afveklende pust. Ja – faktisk en personlig og helt unik stemning, hvor nogle tyske byer kan minde en del om hinanden, Her vi hen igen. Ikke mindst fordi vi ikke lige fik set selve bispe-kejserpaladset, Neue Residenz.

thumb_img_8937_1024 thumb_img_8888_1024 thumb_img_8938_1024

Når vi nu var i Bamberg, gjorde vi, som man bør gøre i Bamberg. Vi måtte selvfølgelig prøve byens specialitet – Bamberg Raucherbier. Byen er meget kendt for sine bryggerer, men særligt Raucherbier er et fænomen, der virkelig kendetegner byens ølkultur. Jeg er ikke den store fan af røgsmag i drikkevarer (eksempelvis whisky) eller madvarer, og derfor faldt øllen ikke just i min smag. Men er man i Bamberg, er det næsten en absolut nødvendighed at smage deres specialitet…næsten.

 

thumb_img_8958_1024

 

Se mere her:

www.bamberg.info

 

Min viden er hentet herfra:

Schulte-Peevers mfl., Oplev Tyskland, Lonely Planet, 2013