Freiburg – byen på kanten af Schwarzwald

Hvis man kan blive småforelsket i en tysk by, må Freiburg til dags dato være mit bedste bud. Byen rummer en fantastisk “lille-by-stemning” midt i den store by. Her er hygge, charme, smukke bygninger, grønne oaser, plads til livsnyderi, en spændende historie og en dejlig vrimmel af mennesker i alverdens afskygninger. Byens mange uddannelsessteder er også med til at give dette særlige præg af studieliv, fest og farver. Faktisk er 30.000 af byens i alt 200.000 indbyggere studerende.

Freiburg ligger i den tyske delstat Baden-Württemberg på kanten af Schwarzwald og skulle eftersigende være den varmeste og mest solrige by i Tyskland. Vores korte bekendtskab med byen kan kun bakke op omkring dette. Vi havde den dejligste sol, der skinnede på os under hele vores visit i Freiburg. Og det ellers på trods af et solfattigt forår i Tyskland.

Ligesom Alsace på den anden side af grænsen har Freiburg været præget af urolige tider og krige. Under Anden Verdenskrig blev byen allerede i 1940 bombet. Dette endda af det tyske ‘Luftwaffe’, da Freiburg blev forvekslet med en fransk by. Ved slutningen af Anden Verdenskrig lå byen for alvor i ruiner, hvor hele 90-95% af byen var jævnet med jorden. Takket være initiativrige Freiburgere er byens mange smukke huse gennemopbygget efter gamle skitser og tegninger, og de står i dag som tro kopier af de originale huse.

 

thumb_IMG_7211_1024 thumb_IMG_7214_1024 thumb_IMG_7203_1024

 

Münsterplatz – herfra vor verden gik

Vores færd i Freiburg startede på Münsterplatz, som er byens store markedsplads, hvor særligt den imponerende domkirke knejser højt over mylderet på pladsen. Og hvilket mylder! Vi var der mens det famøse daglige (undtagen søndag) marked løb af stablen og det vrimlede med handlende, turister, skoleklasser, studerende og andet godtfolk. Her kæmpede blomsterhandleren, hattemageren, grønthandleren, krydderi-manden om vores og de mange andres gunst. Vi selv ankom ved frokosttid og køen ved de mange madboder var lang. Vi fandt en lille afkrog ved en statue lige ved kirkens indgang. Her kunne vi nyde den nyligt indkøbte wurst in Brötschen – det tyske svar på en hotdog.

Byens vartegn – den Gotiske Domkirke

Midt på Münsterplatz ses den gotiske domkirke, som på forunderlig vis overlevede de mange bombardementer under Anden Verdenskrig. Kirken er, som kirker bygget i perioden 1200-1513, virkelig imponerende og så var det for os, dejligt lige at komme væk fra pladsens mylder uden for.

thumb_IMG_7249_1024 thumb_IMG_7247_1024 thumb_IMG_7248_1024

Kirken er svøbt i stilladser, og det var vanskeligt at opleve kirken i hele dens pragt. Men den er trods alt stadig flot.

thumb_IMG_7251_1024  20160528_150539-2

På Münsterplatz findes de yderligere tre huse, som også overlevede bomberegnen. Det drejer sig om den røde købmandsgård fra 1532, bygningen ”Zum Schönen Eck“ fra 1761 (her findes bymuseet i dag) og Hovedvagten fra 1733.

 

Bächle & Bächleboot- byens absolut hyggeligste fænomen

20160528_153610-2 20160528_152258-2 thumb_IMG_7199_1024

Med det samme vi kom op fra parkeringskælderen, så vi disse små bække løbe gennem byen, og ikke mindst lagde vi mærke til børn, der trak deres egen lille båd efter sig. Og sådan en båd, ville pigerne selvfølgelig også have. Det tog os lidt tid at finde salgsboden med disse “Bächleboote”, men da den endelig blev fundet (takket være italienske turister), var det al søgningen værd. Hold da op – sådanne piger på 4 og 6 år kan gå langt, når bare de har en lille “Bächleboot” efter sig. Jeg har desværre ikke vejnavnet på boden, men den findes (i hvert fald da vi var der i foråret 2016) ved en sidegade til Münsterplatz i retningen af domkirkens hovedindgang.

Freiburg er desuden en grøn by, hvor der bliver taget mange miljøhensyn. Blandt andet er midtbyen bilfri, og som børnefamilie er det fantastisk at bevæge sig i en by uden megen trafik – kun en lille Bächleboot i ny og næ. Der er hyggelige caféer overalt, der byder på øl, lokal hvidvin eller andet godt. Det smarte hertil er, at disse Bächle er lige foran caféen. Det betyder, at forældre for et lille hvil, mens børnene plasker med sin Bächleboot. Det er win-Win i en hyggelig og bilfri midtby.

 

20160528_151749-2  20160528_151819-2  20160528_151814

 

Schlossberg – en tur ind i Schwarzwald

Ærligt talt var vi atter kommet afsted på tur uden megen research om, hvad der var værd at se i Freiburg. Så det blev mest af alt til en masse slentren på må og få. Og på denne slentretur kom vi til en skøn park (Stadtgarten) med stor og dejlig legeplads. Der blev tid til et hvil og lidt leg. Parken ligger for foden af Schlossberg, og lige fra parken går der belejligt nok en bane op ad bjerget. Så den bane tog vi, uden at vide, hvad Schlossberg var.

thumb_IMG_7309_1024 thumb_IMG_7304_1024 thumb_IMG_7306_1024

 

Schlossberg er, som navnet antyder, et bjerg, hvor på der en gang var bygget et slot/borg. Resterne kan ses deroppe endnu. Ved toppen af banen ligger en restaurant med dejlig udsigt over Freiburg og omegn. Den sprang vi over. Vi havde jo fået vores tyske hotdog. Vi fortsatte turen op at bjerget mod Schlossbergturm – et tårn hvorfra der eftersigende skulle være en fantastisk udsigt. Der var lidt falmede skilte rundt omkring med en tekst, hvorpå der stod, at tårnet var lukket. Det var for os svært at gennemskue om disse falmede skilte stadig var gyldige. Nå ja vi drog optimistiske afsted ind i Schwarzwald og op af bjerget. Om ikke andet ville udsigten deroppe være smuk, også hvis vi ikke lige kunne komme op i tårnet. Konklusionen er, at tårnet er lukket (vil være det frem til efteråret 2016), og der er ikke nogen udsigt deroppe fra. Træerne er simpelthen for høje. Men skoven var smuk og det var dejligt med en gå tur i skoven tæt på byen. Turen ned valgte vi til fods. Vi gik forbi lille ishus (pigerne fik en is) og minigolfbane mm.

Og så var turen slut i Freiburg. Vi kørte mod vores hotel ca. 20 km uden for byen. Freiburg var dejlig og og den viste sig absolut fra sin bedste side. Vi kunne sagtens bruges mere tid i byen. Vi håber på, at vi én dag kommer forbi igen.

Min viden er hentet her:

www.Kristeligt-dagblad.dk

Germany.travel

www.freiburg.de