Idar-Oberstein – byen med de funklende ædelsten

Det er Kristihimmelfartsdag – og dertil fars dag i Tyskland. Det blev markeret med en tur til Idar-Oberstein i delstaten Rheinland Pfalz. Det er en køretur på ca. 50 minutter fra vores eget hjem. Vi kom lidt sent ud af døren, og vi måtte derfor prioritere det, vi ville opleve.

Byerne Idar og Oberstein er over tid vokset sammen og udgør i dag byen Idar-Oberstein. I Tyskland er byen kendt som “Der Schmück-Stadt”, idet byen har en central plads i den europæisk smykkeindustri. I 1974 åbnede den tyske nationale ædelstensbørs (Deutsche Diamant- und Edelsteinsbörse e. V) i byen. Dertil er byen en af verdens 25 diamantbørser.

IMG_6700

udsigten fra minen

Første stop (udover frokost i by-delen Idar) blev “Edelsteinminen Steinkaulenberg”, som er den eneste ædelstensmine i Europa, der er åben for publikum. Bilen parkeres et stykke vej fra minen. Det sidste stykke tilbagelægges til fods. Tilsyneladende er både min mand og jeg dårlig til at tolke rimeligt tydelige vejvisningspile!! I hvert fald var vi begge enige om at gå en anden vej end den vej pilen pegede. Ja og ikke mærkeligt nok var det den forkerte vej. Efter lidt forvirring i at finde vej, fandt vi endelig minen.
 IMG_6769
Billedtekst: En krystalklar sø i minen.
Minerne kan kun besigtiges med guide. Turen varer ca. 1 time. Sidste tur er kl. 16 (i foråret 2016). Vi kom på med på “hvid” tur (hver tur har en farvekode), og var på dagens anden sidste rundvisning. Vores ganske erfarne og kyndige guide viste os rundt i en lille del af det samlede mineareal. Det bliver til en lille gåtur på 400 meter under jorden. Her blev fortalt om ædelstenens tilblivelse, minens historie, arbejdsvilkår mm. Dertil fik vi udpeget bjergkrystaller, amethyst, agater og jaspis på deres oprindelige placering i minen langt under jordens overflade.
Med små effekter er turen ganske fin for både voksne og børn. På hele vores tur rundt i minen bevægede vi os på et ganske jævnt betongulv. Minen er uden tvivl tilgængelige for gangbesværede, kørestolsbrugere, højhælede kvinder og små børnefødder (dog i dertil passende børnesko/sandaler). Af hensyn til gæsters sikkerhed udleveres sikkerhedshjelme, men minen bliver aldrig rigtig “farlig”, og er kun nogle enkelte steder en anelse lavloftet.
Jo højere man er, jo lavere loft – selvfølgelig :0)
Rundvisningen foregår på tysk, hvor der udleveres headsets til ikke-tysk-talende gæster. Der kan vælges mellem flere forskellige sprog, om dansk er blandt valgmulighederne ved jeg ikke. Vi tog den tyske version direkte fra guidens egen mund.
Minens mange ædelsten må fotograferes lige så meget man har lyst til, men ikke berøres. Derfor var begejstringen stor ved vores piger, da der ved udgangen var placeret ædelsten, man måtte røre lige så meget man ville.
Tæt på minen findes ædelstensmarkerne, hvor man selv kan gå på jagt efter ædelsten med hakke og spand. Markerne var lukket, da vi kom forbi dem, så vi måtte springe vores egen ædelstensjagt over.
copyright: tyskeeventyr.dk

På jagt efter ædelsten

Turen gik herefter til by-delen Oberstein, hvor byens karakteriskte vartegn, Felsenkirche, er placeret. Denne del af byen emmede af turisme, fortovscaféer, smykkebutikker, torve-miljø mm. modsat Idar virkede for os en lille smule mere “død” i det på denne helligdag.
Tips til dit besøg i Idar-Oberstein:
  • Gå på nærmere opdagelse i ædelstenens verden via den 50 km lange Ædelstensrute.
  • Vi fik indtrukket af, at det er i Oberstein tingene sker og ikke i bydelen Idar. Men vi var der en helligdag og meget var lukket. Det er svært at sige om det vil opleves anderledes en hvilken som helst anden dag.

 

Vi fik ikke besøgt Historische Weiherschleife, Deutsches Edelsteinmuseum, Deutsches Mineralienmuseum eller Schloss Oberstein. Tilgengæld gik vi ikke glip af byens vartegn, Felsenkirche. Herom i andet indlæg.

 

Viden er hentet fra

 

One comment

  • Karina F. H

    De har også Dansk. 🙂 Vi blev tilbudt det, men tog også turen på Tysk.